Våren er kommet og med den spretter både krokus, løvetann og russ frem, men selv om dette er en tid som skal være fryd og gammen for de fleste av oss er det enkelte unge mennesker som gjør noen dårlige valg i denne perioden.

Det jeg snakker om her er de av våre yngste som er russ og som skal ta fatt på resten av liv, men som allerede nå kanskje har gjort noen kostbare feilvalg. Det er ingen tvil om at russetiden har blitt noe helt annet enn hva den en gang var og pengepresset er helt ekstremt til tider. Det jobbes i flere år med å innrede busser med vanvittige anlegg, det kjøpes klær, det snekres interiør, det bestilles russelåter… ja, kort fortalt er dette en galskap som har tatt helt overhånd, og for mange stopper det ikke med det.

Det finnes skrekkeksempler på unge mennesker som faktisk har tatt opp lån eller brukt kredittkort for å få råd til russemoroa, og det er intet mindre enn tragisk. Dette er et valg som kan sørge for at man får en meget tøff inngang til voksenlivet og som i verste fall kan innebære at man havner i kredittrøbbel.

I en nyhetssak fra 2014 kom det frem et eksempel på hvor galt det kan gå med en russefeiring på kreditt. En russ hadde brukt totalt 3700 kroner på kreditt og klarte enkelt og greit ikke å betale tilbake. Vel og lenge etterpå havnet saken på bordet hos namsmannen, og da hadde beløpet ved hjelp av gebyrer, renter og omkostninger steget til hele 8.000 kroner!

Det er derfor viktig at man som foreldre forklarer barna hvilket gjeldshelvete de kan havne i hvis de gjør slike ting – for husk at alt som er lånt skal betales tilbake, med renter. I tillegg kan man få betalingsanmerkninger og slike ting som gjør det umulig å skaffe seg noe så enkelt som et mobiltelefonabonnement.

I enkelte tilfeller kan det sågar måtte bli snakk om å refinansiere, og der finnes det flere metoder som kan brukes.