Oljeprisene har kjørt heis i de tre første månedene i år, og mens prisene nå er såvidt over 40 dollar fatet ar situasjonen vært langt dystrere tidligere.

Det ekstreme fallet i oljeprisene har ført til at inntektene til AS Norge har blitt snaubarbert, samt at investeringslysten til oljeselskapene er mer eller mindre ikke-eksisterende. Dette fører til at geologer ikke får arbeid og kanskje heller må reise ut på studieturer for å oppfriske kunnskapen sin.

Neida, men uansett: når skal oljeprisene for alvor stige igjen? Når skal de si farvel til de lave nivåene som eksistrerer nå, og hvor høyt vil egentlig prisene klatre. De fleste tipper nok at prisene vil stabilisere seg på et mer normalt nivå, og da kanskje rundt omkring 60-70 dollar fatet.

Dette vil nok bli nærmere realiteten enn de prisene vi opererte med da de var på sitt høyeste, på rundt 110 dollar fatet.

Men hva vil skje med Norge fremover? Hvordan vil det gå med fondet vårt, og hvordan vil det gå md de økonomiske forpliktelsene som fondet har overfor landets fremtidige pensjonister. Ja, fondet har utvilsomt blitt slanket og det er naturligvis ingen god nyheter for oss nordmenn, og det er i det hele tatt stort usikkerhet knyttet til utviklingen i norsk økonomi fremover.

Vil vi noen gang komme tilbake på det nivået vi var på? Sannsynligvis ikke, og kan hende er det bra for Norge som nasjon også? Kanskje har vi godt av å kjenne at rikdom ikke bare kan pumpes opp av havet og at vi må begynne å utvikle andre næringer som vi kan nyte godt av i fremtiden. Laksen har jo nå blitt utrolig stor og næringen der gjør det virkelig godt med å promotere sine produkter over hele verden.

Mulighetene er mange, det er det ingen tvil om, men det kreves at det satses fra myndighetenes side!