Det er mange ting å tenke på når man skal låne penger, og selv om det er 2,5-gangen av inntekten som gjelder så bør man ta høyde for litt mer enn kun dette.

Vi har alle bruk for lån flere ganger i løpet av livet, og boliglånet er kanskje det viktigste lånet vi skaffer oss. Viktig, fordi det er stort og ikke minst fordi det vil dominere økonomien vår i en årrekke. Så spørsmålet er: hvordan bør man egentlig tenke i forhold til låne?

Jo, vi har alle naturligvis en grense for hva vi kan tåle å betale, men er det virkelig slik at vi skal makse denne grensen helt ut for å få et så stort lån som mulig? Svaret burde her naturligvis være et ubetinget ‘nei’. Å få et så høyt lån som overhodet mulig vil være uheldig av flere grunner, og dette skal vi se litt nærmere på her. For det første handler det om å ha en økonomi hvor man faktisk har handlingrom og muligheten til å leve. Man skal kunne gå ut og spise en gang i blant og kanskje ligge en natt eller to på hotell. Man skal kunne stikke på kino med hele familien, eller dra på bowling. Har man det ikke slik eller tar opp et lån som vil være til hinder for dette så har man kanskje lånt for mye.

Et annet punkt som er viktig er følgende: klarer du å håndtere en betydelig høyere lånerente på ditt lån. Dette skal naturligvis være tenkt på fra bankens side i dét lånet ble avtalt, men i mange vil allikevel komme til å slite hvis de økonomiske rammene for lånet endrer seg, og da må man spørre seg selv om det er verdt det.

Som du skjønner er det flere ting å tenke på enn bare hvor mye penger man klarer å låne – man skal også ha et liv som er godt å leve ved siden av.