Tidligere denne uken kom årets rapport om økonomiske utsikter for 2016 fra Finanstilsynet, og der var det mye interessant å lese. Det kom tydelig frem at tilsynet var svært bekymret over nordmenns hunger etter forbrukslåån, og man kan vel kanskje si at dette er en berettiget frykt… til en viss grad.

Frykten går kort sagt ut på at man ser en sterk økning i forbrukslån i Norge i dag, og til sammen har det vært en økning fra 2014 til 2015 på rundt 11 prosent. Dette er naturligvis en betydelig økning, og samlet sett har vi nordmenn nå solide 90 milliarder kroner i forbruksgjeld. Totalt sett er ikke dette så fryktelig mye, hvis man ser isolert på det, og 90 milliarder utgjør bare 3% av all den samlede gjelden vår. Allikevel ser man med bekymring på den sterke veksten i den samlede gjeldsveksten av slike lån, og det skal man naturligvis ta på alvor.

Har du for mye lån uten sikkerhet? Les her hvordan du kan løse problemet.

Noe annet som kom frem her om dagen er den nye og populære spareformen blant nordmenn, og denne var virkelig interessant. De bankene som tilbyr de beste innskuddsrentene i Norge i dag er faktisk de bankene som tilbyr forbrukslån! De aller beste av disse bankene tilbyr en rente som er så høy som 1,8%, og dette er virkelig bra! I en vanlig bank kan du ikke forvente å få noe bedre tilbud enn 0,5% eller deromkring, og å spare med slike renter er rett og slett bortkastet. Årsaken til at de kan tilby så gode renter er selvsagt den gode marginen de har andre veien, altså når de låner ut penger. Bankene har naturligvis behov for å få inn penger som de kan låne ut, og ved å tilby gode innskuddsrenter, og enda høyere utlånsrenter blir dette et regnestykke som går i pluss for banken – og for de kundene som setter inn penger der.