Nordmenn går nå nesten mann av huse for å brygge sitt eget øl og det er neimen ikke så rart!

For det første er det utrolig moro, mens det for det andre blir adskillig bedre enn det butikkjøpte ølet – og da snakker vi spesielt om Tuborg, Carlsberg etc. I tillegg til dette er det veldig mye billigere enn å kjøpe øl, og hvis du skal ha øl av tilsvarende kvalitet og styrke må du på Vinmonopolet – og der koster en skikkelig øl gjerne 70-90 kroner. Og sist men ikke minst: det er utrolig morsomt og en flott hobby hvor man må ha fingerspissfølelse!

Populært

Det selges hjemmebrygger i an mass i Norge disse dager, og det å brygge sitt eget øl har virkelig blitt en folkesport. Det finnes forskjellige slike bryggerier man kan kjøpe og prismessig ligger de alt fra 3-4000 kroner til opptil 100.000 kroner – det spørs bare hvor mye du vil gjøre ut av det og hvor mye du ønsker å brygge i slengen.

Når det er sagt: man kan helt fint brygge på steikeplatene på kjøkkenet hvis man ønsker det – har man store nok kasseroller er det ingen problem, og man kan naturligvis brygge svært små kvanta også hvis man ønsker det. Her gjelder det bare å bruke kreativiteten – og da vil man virkelig få smaken på godt øl!

Et bryggeri som det selges ganske mye av i Norge er de velkjente Speidelbryggeriene, og her kan man velge mellom 20 liter og 50 liter, som er beregnet for hobbybruk. Større anlegg kan også kjøpes, men da begynner det å bli kostbart. 50 litersbryggeriet koster omkring 20.000 kroner, alt avhengig av hvor mye ekstraustyr man har behov for.

Enkelt

Det er enkelt å brygge sitt eget øl! I starten må man dog lese seg opp litt på bryggingens forskjellige trinn, og da snakker vi om knusing av korn (kan bestilles ferdig knust), mesking og skylling, koking, kjøling, gjæring, karbonering, tapping og lagring.

Hver av disse trinnene er en del av det å brygge, men det er ikke så ille som det høres ut som – det er herlig morsomt og det er et skikkelig håndverk! Betalingen får man når man heller opp det første glasset med hjemmebrygg som man nyter i godstolen!

I tillegg til alt dette finnes det et uttall med bøker med fremgangsmåter og oppskrifter, samt at man kan finne massevis av gode nettsider hvor folk deler sine oppskrifter – det er en hel verden med godt øl som venter!

Sjekk denne videoen av Speidelen i fri utfoldelse!