Som så mange andre nordmenn som så på TV på søndag kveld ble også jeg ekstremt negativt overrasket over hvordan varaordføreren Olav fra Sykkylven behandlet sin medkonkurrent Finn Olav under tinget før tvekampen mellom Frank og nevnte Finn Olav. Mange har hatt sitt å si, men til syvende og sist tenker jeg at det var svært sårende kommentarer som kom ut, og selv om situasjonen var som den var så finnes det ingen unnskyldning for en slik behandling – og dette sier jeg spesielt ettersom mannen har en offisiell rolle i sitt lokalsamfunn. Som velger der ville jeg tenkt meg om to ganger til før han eventuelt fikk min stemme, for oppførselen hans der sier meg noe om hvordan han er som menneske – beklageligvis.

Mine tanker omkring dette er nokså klare: jeg mener at man ikke kan isolere seg fra sine andre roller i samfunnet når man deltar i et slikt program, og det ville for eksempel vært utenkelig om det hadde vært en rikspolitiker som hadde sagt noe lignende i en situasjon som dette. Har du en rolle i samfunnet så har du faktisk også et ansvar, og jeg mener at det i dette tilfellet var såpass alvorlig at det ikke finnes noen tilgivelse for det.

For min egen del kan jeg si at jeg ville ha skjemtes om jeg hadde sagt noe slikt, men når det er sagt: jeg ville aldri gjort det. Jeg ville aldri kunne stått ansikt til ansikt med et annet menneske og kaldt det for motbydelig og ynkelig. Det er for meg helt ubegripelig, spesielt i en situasjon som dette hvor det er et spill som står i sentrum. Og at det er et spill aksepterer jeg heller ikke som en unnskyldning for å si noe slik, og når man så hvordan det gikk inn på Finn Olav så forbauser det meg virkelig at det går an å vise så lite empati. Hadde det vært sagt i kampens hete og at han hadde bedt om en uforbeholden unnskyldning etterpå, så hadde jeg faktisk akseptert det. Men han demonstrerte det videre og har til og med i avisene nå i går og i dag understreket at han sto for det han sa. Og det er akkurat dette som opptar meg mest: hva har han egentlig gjort med sine handlinger? Synes han det er greit med et samfunn hvor slikt er akseptert? Hvilke verdier er det han forespeiler? Ville han akseptert at noen hadde sagt det til for eksempel barna hans eller kona hans eller noen andre slektninger. Hva om ordene hadde blitt ytret i kommunestyresalen?

Jeg er ikke så sikker på om det hadde vært greit og jeg håper at barn, unge og andre voksne ser hvor hårreisende det var å si slike ting. Det var rett og slett mobbing, og dette inntrykket forsterket bare Frank i sitt avskjedsbrev, hvor han gjentatte ganger kom med nedlatende og direkte styggee uttalelser om Finn Olav. I tillegg til dette kalte han ham for en simpel drittsekk etter at han valgte kunnskap fremfor tautrekking.

Jeg vet ikke helt om jeg synes at det var greit at det i det hele tatt ble vist på tv, men det var det kanskje verdt slik at man fikk se de sanne menneskene bak uttalelsene.