Undertegnede har tradisjonelt sett ikke vært spesielt glad i å reise med fly, men for en del år tilbake tvang behovet seg inn: jeg var klemt mellom barken og veden og i løpet av et par måneder måtte jeg ut på to flyturer etter å ha hatt føttene plantet trygt på landejorda i flere år.

Den ene turen skulle gå til Tallinn og var noe jeg hadde fryktelig lyst til, mens den andre turen var til en konfirmasjon til en jente jeg er onkel til. Jeg visste at takket jeg ja til Tallinn måtte jeg naturligvis også takke ja til konfirmasjon, og derfor ble det som det ble – to flyturer i løpet av kort tid. Når sant skal sies: det ble seks flyturer ettersom vi først måtte fly til Gardemoen, og det var kanskje dette som var mest frustrerende.

Medisin
Det finnes medisiner for alle slags lidelser og sikkert også flyskrekk, men jeg valgte den enkleste. Rødvin til frokost, pils på flyplassen og rødvin på flyet. Flyturene gikk overraskende bra og medisineringen var helt perfekt. Rødvinen tok kanten av redselen, og jeg kunne vel konkludere med at jeg egentlig ikke har flyskrekk, men heller føler et slags ubehag ved å fly. Skrekk er vel et sterkere ord og det vil vel kanskje være et hån mot de som virkelig har det hvis jeg hevder at det er det jeg ‘lider’ av.

Etter en vellykket Tallinn tur med en promille som kan betegnes som salongberusende så kjente jeg meg litt tryggere til neste flytur, og man skal som sagt aldri endre en vinnende oppskrift (er det noe som heter det?), og jeg gjentok vellykkede medisinering fra første gang. Også denne gangen gikk det strålende, og det var bare nødvendig med to flyturer og resten tog.

Hva er poenget mitt? Sannelig ikke godt å si, men det jeg kan si er at det er håp for alle. Frykten for å være redd var vel kanskje det som plaget meg aller mest, og jeg vet ikke om det er redselen for å dø eller noe slikt sitter i meg. Jeg trøster meg med statistikk og sier til meg selv hver gang flyet letter hvor mikroskopisk mulighet det er for at noe galt skal skje.

PÅ vår bryllupsreise noen år senere tok vi av fra flyplassen for å reise hjem og flyet tok sine kjente svinger for å finne retning og høyde, men denne gangen fikk vi ikke høyde – og vi begynte å gå nedover. Ikke så rent lite klam i hendene kunne jeg etter hvert høre over anlegget at flyet måtte lande igjen på grunn av problemer med navigasjonssystemene – men det var altså ingen dramatikk forbundet med dette.

Jeg tenker da at jeg har hatt min dose med flyuhell, ikke sant?

Uansett blir jeg ekstremt svett når jeg ser videoer som dette som ble publisert på Sedenne.no i dag, og som viser et passasjerfly som skal lande på Madeira! Det er bare å be til høyere makter om at dette ikke skal skje meg en dag…