Dette er skrevet til ære for nordlendingene.

Æres den som æres bør, er det noe som heter, og dette er virkelig tilfellet med nordlendingene. Disse menneskene er nødt til å ha en ukuelig vilje som klarer å holde ut der oppe i kulden år etter år, vinter etter vinter og sommer etter sommer. Nettopp dette med sommeren er spesielt imponerende all den tid at de faktisk klarer å holde ut der med de temperaturene som faktisk eksisterer der. Det er så kaldt og det er den samme leksen år etter år. Optimismen er allikevel så tilstedeværende at man faktisk har et lønnlig håp hver eneste vår og sommer med tanke på at godværsdagene faktisk er på tur. Kanskje kommer de i morgen, kanskje kommer de til neste uke. Dagene går og ukene går og plutselig er sommeren over. Slik er det og det er nesten ikke til å holde ut. Skuffelsen er like monumental hver gang, men allikevel holder de ut.

Hva er det som gjør at de ikke ordner seg et boliglån og flykter? Hvorfor kjøpes det ikke et hus i Frankrike eller en leilighet i Thailand slik at de i det minste får oppleve en sommer før de dør. Nå skal man jo ikke overdramatisere dette heller da, og det er jo liten tvil om at landsdelen tynnes litt ut i sommermånedene ettersom charterflyene går nokså hyppig fra landsdelens flyplasser med værflyktninger med retning syden!

Men å gå hver høst i møte med den kunnskapen i minnet om at det nå venter 9 måneder med kaldt vær og til dels stummende mørke er utover min fatteevne. Jeg er så imponert over mentaliteten at jeg nesten blir rørt av det hele. Ukuelig vilje, stahet, optimisme og håp er tydeligvis en kvartett med følelser som kan ødelegge alt som måtte oppfattes som vanskelig. Tenk å holde ut det været som de har – år etter år.