Er du sprøyte gal, spør du deg kanskje? Man kan da ikke bruke kredittkortet hele tiden – til alt! Å joda det er akkurat det man kan, og jeg skal forsøke å forklare hvorfor akkurat dette er så lurt.

Kredittkortet er et av de beste økonomiske hjelpemidlene vi har i vår hverdag, men det synes som om at nordmenn flest ikke er helt klar over det eller at de rett og slett ser på kredittkortet som fandens verktøy. Det er det imidlertid ikke, men det samme kan kanskje ikke sies om brukerne, for det er nettopp der hovedproblemet ligger.

Jeg skal fortelle én ting: kredittkortet koster ingenting å bruke hvis du betaler tilbake det du har brukt før det har gått 45-50 dager. Det er et faktum, og det betyr at det er et rentefritt lån – altså helt gratis.

Hva er poenget med å bruke det spør du da? Jo, poenget med å bruke kortet er at det er underlagt lov om kredittkjøp, og det betyr igjen at du har et sterkt lovverk i ryggen når du har betalt for varer og tjenester med kredittkortet ditt. Hvis du blir svindlet, kortet tappet, varene ikke kommer, firmaet du har kjøpt varer hos går konkurs før du har fått varene, får du pengene refundert av banken – altså at du slipper å betale for dem. Enklere kan det ikke sies. Når måneden er slutt casher du ut det du har brukt med pengene som står urørt på lønnskontoen din. Kredittkortet vil da være ‘nullet’ ut og klar igjen til neste måned.

En slik bruk krever imidlertid disiplin fra din side og du er helt nødt til å betale ned alt det du har brukt, for gjør du ikke det vil det løpe høye renter på det du har utestående og da er kredittkortet kostbart – men det er altså ikke kortets feil, det er din feil som forbruker. Det er gjelder det samme for et forbrukslån eller et hvilket som helst vanlig lån – du må jo gjøre opp for deg eller så blir det nødvendigvis dyrt. Utfordringen med kredittkortet er imidlertid at du styrer innebetalingshastigheten selv.

Det er flere økonomer som utelukkende bruker kredittkortet når de handler varer og tjenester, og jeg tipper jo at det er en grunn for akkurat det, eller hva tror du?